E150c - Низька небезпека
Цукровий колер III (харчова добавка E150c) відноситься до групи барвників E150. Це натуральний або ідентичний натуральному барвнику, який отримують за допомогою термічного розкладання цукристих речовин. Основна відмінність добавки E150c від інших барвників групи полягає в тому, що при її виробництві використовується аміачна технологія: при нагріванні цукристих речовин додаються амонійні сполуки. Барвник добре розчиняється у воді і не розчиняється в етиловому спирті, не чутливий до дії світла, окиснення, перепаду температур. Витримує температуру до 150°C. Основні особливості добавки E150c: колір – темно-коричневий; смак – гострий гіркий; консистенція – порошок, густа рідина, розчин; запах – паленого цукру.
Застосування
Харчова добавка E150c застосовується для фарбування багатьох видів харчових продуктів: оцту; кисломолочних продуктів - ряженки, кефіру, кислого молока; алкогольних напоїв - вина та пива; гірких содових напоїв – газованої води, пуншу, холодного чаю, коли; лимонаду; зернових сніданків – повітряного рису, кукурудзяних пластівців, кукурудзяних паличок; фруктових та овочевих консервів; вірування, джемів, мармеладів; м'ясних виробів – сардельок, сосисок, варених ковбас, паштетів; соусів; консервованих супів. Також цей барвник використовується для виробництва кормів для тварин.
Вплив на організм
Необхідно проявляти обережність при діабеті.
Добавка E150c може спричинити порушення та захворювання шлунково-кишкового тракту при перевищенні гранично допустимої добової дози – 150 мг на 1 кг маси тіла.
Весь клас добавок E150 відноситься до меланіни - пігменти складної будови, що виділяються з тканин рослин. Вони мають радіопротекторні якості і захищають організм від променевого ураження, впливу радіації та мутацій, спричинених нею.