E297 - Дуже низька небезпека

Фумарова кислота (харчова добавка Е297) – безбарвні або білі кристали, що не мають запаху, що характеризуються гострим кислим фруктовим смаком. У харчовій промисловості використовується як регулятор кислотності і має маркування Е297. Фумарова кислота погано розчинна у воді. Молекулярна формула добавки Е297: C4H4O4. Добавка Е297 як хімічний елемент присутній у будь-яких живих клітинах, будучи учасником циклу лимонної кислоти. У природі фумарова кислота у великих кількостях міститься в лишайниках, ірландському моху та аптечному дим'янці. Клітини шкіри людини природним чином виробляють фумарову кислоту під впливом сонячного світла. 

Нормативні акти дозволяють використання Е297 у харчових продуктах у Європейському союзі, Російській Федерації, Білорусі. Але в Україні використання харчової фумарової кислоти не входить до списку дозволених консервантів.

Застосування

Найчастіше регулятор кислотності Е297 додають при виготовленні напоїв, льодяників та випічки. У деяких випадках добавка Е297 використовується як замінник лимонної або винної кислоти. Фумарову кислоту додають у фруктові консерви, мармелад із цитрусовим смаком, кондитерські вироби. Також добавка Е297 використовується у виготовленні порошкоподібних основ для напоїв із фруктовим смаком, розчинного чаю, жувальної гумки, різних порошків для приготування фруктових десертів (желе). Інші застосування фумарової кислоти: використовується для отримання бурштинової та яблучної кислот; застосовується під час виробництва засобів гігієни.

Вплив на організм

Самостійно синтезується організмом, при вживанні продуктів, що містять Е297, повністю виводиться організмом. Не має токсичності.