E407a - Дуже низька небезпека

Харчова добавка Е407а (каррагінан з водоростей Euchema) - відноситься до желеутворювачів, стабілізаторів і загусників натурального походження, використовується в технологічних цілях в процесі виробництва харчових продуктів. Каррагінан - збірне визначення для полісахаридів, отриманих шляхом лужного виділення з червоних водоростей (в основному Eucheuma). Різні види водоростей дають різні види каррагінану. Харчова добавка Е407 (хімічна назва – каррагінан, або карраген і його натрієва, калієва амонійна солі, включаючи фурцеллеран) вважається умовно безпечною для людського організму.

Вплив на організм людини

На підставі вичерпного наукового огляду вченими каррагінанов в липні 2014 року Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) і Комітет експертів з харчових добавок (JECFA) прийшли до висновку, що каррагінан безпечний для використання в молочних сумішах, включаючи суміші для новонароджених дітей з особливими захворюваннями в концентраціях до 1 г на літр.

Раніше, в 2007 році Продовольча і сільськогосподарська організація ООН і JECFA на підставі наявних даних не рекомендувала використовувати каррагінан-вмісткі продукти в харчуванні для немовлят. Наукові досліди 2001 року на щурах, морських свинках і мавпах показали, що використання полигинана (частково розпад молекули карагенану) асоційоване з виразками та рак шлунково-кишкового тракту, причому у морських свинок вживання карагенану асоційоване з виразками шлунково-кишкового тракту, а у щурів — з раком шлунково-кишкового тракту. Вживання каррагінан може також бути причиною запальних захворювань кишечник.

Застосування

При використанні в харчових продуктах каррагінан вказується як Е407 або Е407а (при виготовленні з водоростей Euchema).

Розчин каррагінана може використовуватися у виробництві м'ясних продуктів з метою утримання вологи і здешевлення виробництва в розрахунку на масу готової продукції.

Найбільш каррагінан використовують при виробництві молочних продуктів, молочних коктейлів, морозива, кондитерських виробів.

Каррагінан є альтернативою желатину рослинного походження.