E1200 - Дуже низька небезпека

Харчова добавка Е1200 (полідекстрози A і N) - відноситься до вологоутримуючих речовин, загусників, наповнювачів, стабілізаторів і текстураторів синтетичного походження, використовується в технологічних цілях в процесі виробництва харчових продуктів. Являє собою продукт конденсації глюкози з невеликою кількістю сорбіту і лимонної кислоти, причому переважно утворюються зв'язку 1,6. Зовні виглядає як кристалічні порошки від білого до жовтуватого кольору без запаху з солодкуватим смаком. Температура плавлення близько 130 °C, слабо гігроскопічні. Добре розчинний у воді; середньо розчинний у спиртах, гліколях; нерозчинний в ацетоні.

Природне джерело

Виходять в результаті побічної реакції в кислих розплавах цукру, наприклад у твердій карамелі.

Отримання

Декстрозу сплавляють у вакуумі з невеликою кількістю сорбіту і лимонної кислоти і конденсують. Розчинений конденсат знебарвлюють, нейтралізують і іноді знову піддають розпилювальній сушці. Домішки: складні ефіри лимонної кислоти, сорбіт, вільна декстроза.

Вплив на організм людини

Як і більшість інших полімерів, полідекстрози практично не всмоктуються. Мікрофлора тонкого кишечника може частково розщеплювати полідекстрози до коротколанцюгових жирних кислот, при засвоєнні яких виділяється 1-2 ккал/г. Надають невелику проносну дію при денній дозі 90 г. Полідекстрози низької молекулярної маси в присутності вільної глюкози каріогенні і інсулінозалежні.

Користь

Полідекстроза стимулює зростання корисної кишкової мікрофлори. Завдяки харчовим волокнам поліпшуються процеси обміну речовин, прискорюється виведення токсинів, стимулюється робота кишечника, зміцнюється імунітет, активується діяльність клітин-фагоцитів, поліпшується стан шкіри, волосся, нігтів. Полідекстрози A і N - баластна речовина. Практично не абсорбується у відділах кишечника. Невелика кількість волокон розщеплюється природною мікрофлорою до жирних кислот. Енергетична цінність при засвоюваності не перевищує 2 ккал/г. Велика частина речовини елімінується в незмінному вигляді. На відміну від більшості інших харчових волокон, полідекстроза не має вираженого послаблюючої дії, так як виводиться з організму поступово і рівномірно.

Шкода

У рідкісних випадках відзначена індивідуальна непереносимість продукту.

Застосування

В якості низькокалорійних наповнювачів разом з підсолоджувачами. За технологічними характеристиками полідекстроза дуже схожа на сахарозу, тому спільно з підсолоджувачами може замінювати сахарозу в дуже багатьох низькокалорійних і діабетичних продуктах.

Може використовуватися при виробництві хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів, знежиреного молока, кисломолочних і ферментованих молочних продуктів, низькокалорійних кондитерських виробів (шоколаду, карамелі, жувальних цукерок, мармеладу), заморожених десертів, морозива, м'ясопродуктів. Модифіковану полідекстрозу в кількості від 1 до 10 г/л включають до складу молочної суміші для дітей, які перебувають на штучному вигодовуванні. Харчова добавка Е1200 виступає аналогом природних олігосахаридів. Речовина необхідна для росту біфідобактерій в кишковій мікрофлорі. Полідекстроза збагачує продукти харчовими волокнами, підвищуючи їх поживну цінність. В якості клітковини її додають в алкогольні та безалкогольні напої, пиво, приправи, заморожені вироби, соуси. Виробники спортивного харчування включають полідекстрозу до складу комплексів для спалювання жиру і зростання м'язової маси, а також деяких гейнерів. Добавка як повільний вуглевод і джерело водорозчинних волокон покликана створювати відчуття ситості при споживанні низькокалорійного продукту.

Інші сфери застосування: фармацевтика