E1404 - Низька небезпека
Крохмаль оброблений лугом (харчова добавка E1404) – білий порошок, отриманий шляхом обробки розчиненого або нативного крохмалю натрію гіпохлоритом, з домішкою пероксидних груп і солей. Окислюючись надто глибоко можливе утворення деальдегідкрохмалю або дикарбоксил крохмалю, які на відміну від крохмалю, обробленого лугом, не мають дозволу на використання у харчовій промисловості. Має схильність до ретроградації, утворюючи при кип'ятінні клейстер, а не гель.
Застосування
У харчовій промисловості такий крохмаль використовується як загусник, сполучний агент, носій активних речовин, покращувач хлібобулочних виробів. Додається в консервовані овочі та гриби, консервовану рибу (сардини, скумбрія). Використовується при виробництві ароматичних йогуртів та деяких кисломолочних продуктів після ферментації. У хлібобулочній продукції, окислені крохмалі покращують якість борошна, підвищуючи її гідрофільні властивості, а також посилюючи ті процеси, які змінюють білки клейковини в тісті. Тим самим, покращується формостійкість і структурно-механічні властивості м'якішу, хліб повільніше черствіє. Інші застосування крохмалю, обробленого лугом: у поліграфічній промисловості, для поверхневої обробки паперу та картону.
Вплив на організм
Добавка Е1404 для людини в цілому безпечна, її властивості багато в чому аналогічні властивостям крохмалю - розщеплюється і легко засвоюється. Є похідною рослинних полісахаридів, природним джерелом вуглеводів.
У високій концентрації або дуже великих дозах вона може викликати діарею та порушення у роботі нирок (дані отримані при проведенні досліджень на тваринах).