E334 - Дуже низька небезпека

Винна кислота (харчова добавка Е334) – безбарвні кристали білого порошку, що не мають запаху, але мають дуже кислий смак. Хімічна формула винної кислоти: C4H6O6. Виробляють винну кислоту (добавку Е334) із різної сировини. Це можуть бути відходи виноробної промисловості, наприклад, винний камінь або виннокисле вапно. Також використовуються сушені винні дріжджі або, дуже рідко, свіжі фрукти.

Застосування

У харчовій промисловості винна кислота використовується як регулятор кислотності та антиоксиданту при виробництві консервів, джемів, желе та різних кондитерських виробів. Добавка Е334 додається при виготовленні напоїв та столових вод, знаходить широке застосування у сфері виноробства. Винна кислота є однією із складових терпкого смаку у вині. Інші застосування винної кислоти: у фармацевтичній промисловості, для виробництва розчинних ліків, шипучих пігулок та деяких інших препаратів; у косметологічній промисловості, для виробництва кремів та лосьйонів для обличчя та тіла; у текстильній промисловості, для фарбування тканин; в аналітичній хімії, для виявлення цукрів та альдегідів.

Вплив на організм

Винна кислота не викликає алергічних реакцій, покращує травлення, прискорює обмінні, покращує пружність і еластичність шкіри, має тонізуючі властивості, блокує вільні радикали.

Винна кислота розщеплюється лише незначно. Найменша частина виділяється через нирки; велика залишається в кишечнику як тартрат Ca. Винна кислота є м'язовим токсином (викликає параліч м'язів). Смертельна доза для людини становить 7,5 г/кг ваги (близько 500 г). У харчовій промисловості застосовується у наднизьких кількостях та відноситься до речовин дуже низької небезпеки.