E450(iii) - Середня небезпека
Пірофосфат тринатрію (харчова добавка E450(iii)) — відноситься до вологоутримуючих речовин, комплексоутворювачів, розпушувачів, регуляторів кислотності, стабілізаторів та емульгаторів синтетичного походження, використовується в технологічних цілях у процесі виробництва харчових продуктів. Це безбарвні або білі кристали, білий кристалічний або гранульований порошок. Добре розчинний у воді; нерозчинний в етанолі. Одержують дегідратацією гідроортофосфатів натрію. Домішки: сульфати.
Поширення і застосування
У виробництві м'ясних та рибних фаршових виробів додається тетранатрійпірофосфат один або спільно з іншими фосфатами в кількості 0,3% від маси фаршу. Фосфати сприяють набуханню м'язових білків, вологоутриманню при варінні, збільшенню соковитості та виходу фаршових виробів. Вони забезпечують стійкість жирових емульсій, що запобігає утворенню бульйонно-жирових набряків при варінні ковбас, гальмують окисні процеси в жирі. При введенні фосфатів структура фаршу покращується. Пірофосфати застосовуються також у виробництві плавлених сирів як солі-плавителі. Часто використовуються разом з іншими фосфатами та цитратами. Інші сфери застосування: як компонент миючих засобів.
Вплив на організм
При надмірному вживанні може провокувати порушення роботи шлунково-кишкового тракту, хвороби суглобів (наприклад, пірофосфатна артропатія, спричинена відкладенням у тканинах кристалів пірофосфату кальцію), порушення балансу макро- та мікроелементів, що призводить до розвитку остеопону. («поганого»), це може спричинити утворення судинних бляшок, порушити кровопостачання, спровокувати інсульт. У складі косметичних засобів добавка Е450(iii) може викликати алергічний висип, подразнення слизових оболонок.